Get a Glitter Calendar Click Here

Selasa, 16 Ogos 2011

Mari Membebel : KAD RAYA give away limited edition! Jommm join

 Auchak?hahhaa...Assalamualaikum semua teman2 blogger.Kacau daun tul la boss aku asyik suruh buat keja jew.Asrama plak blackout.Besiap gi keja awal subuh tak nampk apa pun,mata dah mcm bola sepak dah kena bagi besar supaya leh dapat sikit cahaya2 bulan.Hampeh...! 

Tapi hari nie saya dah ada balik sebab Cik Eqa  kita nie wat GA la..Dia ajak aku join GA dia..
Trima kasih Cik Eqa yang suka membebel nie...:)
Tarikh tutup penyertaan : 23 OGOS 2011 (11.59pm)..Nak join Klik jew 
Banner kat bawah nie ea..

Kepada sesiapa yang suka dan pingin sangat nak makan makanan yang sedap2 sempena raya nie, aku sediakn entry nie khas untuk korang.eheh..Kat bawah nie adalah di antara..........   
*Makanan raya yang paling aku suka*
 JOM TERJAH!!

 1. Anyway.., kalau korang berkesempatan singgah ke Tawau, jangan lupa rasa sarapan pagi yang paling popular... iaitu Nasi Kuning. Macam nasi lemak gak,tapi yang nie Very special rasanya.
Kalau raya makanan nie mesti ada.Tak boleh klu takde.
Nak dibuatnyew aku mengamuk kalau takde?hahaa...
tadaaaaaa......
Serunding,telur rebus,sambal ikan bilis+kacang,ayam/ikan
2. Kepada yang belum mengetahui apa itu Buras, buras tu ialah sejenis makanan tradisional suku Bugis berupa nasi kukus bersantan yang dibungkus dengan daun pisang.  Setahu aku, buras juga dikenali sebagai burasak… tapi burasak bukanlah tumbuk (this is another traditional Bugis food too).Kalau di Semenanjung Malaysia, sambutan hari raya mereka tidak lengkap tanpa lemang, tapi di sebelah Tawau buras adalah hidangan wajib.  Bagaimana hendak memasak Buras?jom terjah SINI
Walaupun aku jawa,tapi kalau kat sabah dah bertukar2 resepi dah.
Memang sedap la..sllllrppppp!!!
tadaaaaa.....
ini lah buras yang berbungkus daun pisang :)
3. Lagi satu resepi bugis 'Ayam Masak Lengkuas'.Ayam Masak Lengkuas atau dikenali juga sebagai Ayam Masak Likku adalah masakan unik terutamanya di Tawau. Kenapa? Sebab ianya adalah masakan turun temurun yang akan dihidangkan di kebanyakan rumah Bugis yang anda kunjungi di hari raya. Kenapa namanya ayam masak lengkuas, sebab bahan utama masakan ini adalah lengkuas atau dalam bahasa Bugis, lengkuas itu dipanggil likku.Ayam nie kalau di makan dengan Buras rasanya Fulamaaaaaaaaaaakkkk!!! umphhh...sedap gila.(^_^)
nie dia........tadaaaaaa.....
alamak,dah beliur dah....
Buat entry sal nie buat aku lapar plak.huhuhu..
Aku memang kuat makan.Tapi kalau time raya jew.
Kuat makan pun tak pandai gak gemok2..=.="
p/s: Ha, akhir sekali aku nak ucapkan Selamat berpuasa kepada korang semua,
tak nak ponteng2 puasa tau..Kalau pompuan takpe,bersebab.kehkehkeh..:p
dan aku nak gak ucap ayat nie awal2 walaupun blom agi masanya..hehe

*********
*******
*****
***
**
*
*
*
*
*
>>.........SELAMAT HARI RAYA........!<<

agagagaga.....lol

Alamak hampir lupa wat benda nie.eheh,untuk ini aku nak TAG :  
Cik CT , RADS , Cik Ungu dan Terbeloguntuk memeriahkan
lagi GA Cik Eqa kita nie..:)
Agak-agak Cik Eqa, aku leh menang tak?hehehe..zassss...


6 ulasan:

cik ungu berkata...

thanx for d tag!

goodluck yek! dpt kad raya lebih nanti boleh pos kat den plak.hohoho

Radsmil Nasir berkata...

thanx tag..^^..gudluck ya^^

Cik Ct berkata...

thnx for tag sy.. hehe.. awk mst menang sb tag kami2 sume.. wehehe~

nurul atikah berkata...

Wahhhh bestnyaaa makanan !! kat tawau memang tu menu special raya ek! huhu. I. Allah boleh menang. kalau memang kita post kad raya awak pos makanan laa.boleh? hehehehehe. GOODLUCK!!

Hana teen top berkata...

hohoho...makaseh2,tak menang pun takpe,kebetulan nak wat entry makanan raya yg popular kat twu..:D

aBANgZAI berkata...

pergh..sedap ah ding dong..